Ουκρανία, το Βατερλό της Δύσης!!

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την πρωία της 24ης Φεβρουαρίου 2022 αποδείχτηκε μαζική και μετωπική. Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που δεν ανέμεναν οι ΗΠΑ και το ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη της ολομέτωπης στρατιωτικής επίθεσης εμπράκτως αποδεικνύεται άρτια προετοιμασμένη. Κυριολεκτικά ΗΠΑ και  ΝΑΤΟ πιάστηκαν στον ύπνο. Αυτή τι στιγμή που γράφω το άρθρο, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σαν το Anadolou, Bloomberg, κ.ά., μας πληροφορούν ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία και πυραυλικά συστήματα του στρατού σφυροκοπούν τις υποδομές της Ουκρανίας σε κομβικής σημασίας πόλεις και περιοχές, όπως Κίεβο, Χάρκοβο, Λβιβ, Κραματόρσκ,  Μαριούπολη, Μικολαΐβ, Οδησσός, κ.ο.κ.

To Bloomberg  αναφέρει ότι το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου 2022 ρωσικά οχήματα του στρατού εισήλθαν στο Κίεβο!! Δηλαδή, η Ρωσική εισβολή αποδεικνύεται αστραπιαία και φαίνεται ότι αποσκοπεί στην καθολική επικράτηση της Ρωσίας επί της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  στο διάγγελμά του έστειλε προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το ακόλουθο μήνυμα: «Όποιος εξωτερικός παράγοντας σκέφτεται να παρέμβει να ξέρει ότι εάν το κάνει θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες συνέπειες απ’ όσες έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία. Ελπίζω να με ακούσετε». Πρόκειται για αποφασιστικό και ριψοκίνδυνο μήνυμα με αποδέκτες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Λόγω των αιτιωδών παραγόντων που θα αναλύσω στη συνέχεια, εκτιμώ ότι η Ουκρανία θα αποτελέσει το Βατερλώ της Δύσης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το σχίσμα στις σχέσεις μεταξύ  ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας-Κίνας αναμένεται να προκαλέσουν μπαράζ καταιγιστικών γεωστρατηγικών εξελίξεων. Τραγικές γεωπολιτικές εξελίξεις που αναπόφευκτα θα  επηρεάσουν ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Από το 1945 και έως σήμερα, πρωτίστως οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η Γερμανία αποτελούν τις προστάτιδες δυνάμεις της Ελλάδας, αποκαλούμενες στην καθομιλουμένη «Δυνάμεις Νταβατζήδων».

Στο παρελθόν οι «προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις» του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της ευρύτερης αριστεράς  βροντοφώναζαν σε μαζικές διαδηλώσεις συνθήματα, όπως «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το Ίδιο Συνδικάτο», «Αμερικανοί Φονιάδες των Λαών», κ.ο.κ. Μετά το 1980 η κυβερνητική-κρατική-τραπεζική εξουσία μετάλλαξε τις προοδευτικές δυνάμεις σε καθεστωτική νομενκλατούρα. Τα μνημόνια αποτέλεσαν το απόγειο της υποτέλειας. Το κομματικό κατεστημένο κυβερνητικής εξουσίας έβαλε “φαρδιά-πλατιά” την υπογραφή του στις επονείδιστες δανειακές μνημονιακές συμβάσεις, αλυσοδένοντας έτσι την Ελλάδα στο άρμα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η ελληνική επικράτεια γέμισε αμερικανικές βάσεις. Κυριολεκτικά η Ελλάδα έχει καταστεί αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Το εθνικής σημασίας ερώτημα είναι: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κινεζικορωσική συμμαχία εκπέμπουν σήματα SOS στην Ελλάδα για αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική της πολιτική; Η δημιουργία των BRICS (Brazil-Russia-India-China-South Africa) συνιστά μια γρανιτένια οντότητα που καθοριστικά επηρεάζει τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ανά την υφήλιο. Ως γνωστόν, με πρωτοβουλίες της Ρωσίας από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 η συγκρότηση του οικονομικο-πολιτικού συνασπισμού BRIC (Brazil-Russia-India-China). Τον Δεκέμβριο του 2010 στην ομάδα των τεσσάρων προστέθηκε και η Νότια Αφρική, σχηματίζοντας την περίφημη συμμαχία των BRICS (Brazil-Russia-India-China-South Africa).

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μετώπου των BRICS, είναι ότι εκάστη εκ των πέντε χωρών έχει δεσπόζουσα θέση, είτε στην ήπειρο που γεωγραφικά χωροθετείται, είτε  με την ευρύτερη οικονομική-πολιτική-στρατιωτική παρουσία της στο διεθνές στερέωμα. Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της ομάδας των BRICS, είναι ότι αρκετές χώρες της υδρογείου που διάκεινται ευνοϊκά στην Κίνα και τη Ρωσία,  θα ήθελαν ο σινορωσικός άξονας να έπαιρνε τα σκήπτρα  από  τις ΗΠΑ αποκτώντας έτσι  κυρίαρχο ρόλο παγκοσμίως.   

Ο κινεζικορωσικός άξονας αποτελεί την σπονδυλική στήλη των BRICS. Από την μια πλευρά, η Ρωσία προσδίδει στρατιωτική-ενεργειακή ισχύ, και από την άλλη, η Κίνα συνδράμει με την οικονομική-τεχνολογική της παντοδυναμία. Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ απειλείται πλέον από τον συνασπισμό Κίνας-Ρωσίας. Αξιομνημόνευτο είναι ότι η γεωγραφική έκταση των BRICS ανέρχεται σε 39.714.605 τχλ2 (τετραγωνικά χιλιόμετρα) έναντι 14.066.782 τχλ2 που είναι η αντίστοιχη έκταση του πυλώνα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία έχει έκταση 17.098.246 χλμ2 και θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση από κάθε άλλη χώρα της υφηλίου.

Επίσης, με κριτήριο τα στοιχεία της Βικιπαίδεια, το 2021 ο συνολικός πληθυσμός των BRICS ήταν 3.225 εκατομ. άτομα έναντι 785 εκατομ. ατόμων που ήταν ο αντίστοιχος πληθυσμός των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, από πληθυσμιακής άποψης, ο συνασπισμός των BRICS είναι   υπερτετραπλάσιος από τον πληθυσμό του πόλου ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειωτέον ότι η  Κίνα και η Ινδία συνιστούν τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στατιστική παρατήρηση ότι ο πληθυσμός των BRICS αντιπροσωπεύει το 41,3% του παγκόσμιου πληθυσμού.  

Το κεφαλαιώδες συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η ταχύτατη αναπτυξιακή πορεία των BRICS, το πληθυσμιακό τους δυναμικό, η άριστη δημοσιονομική τους κατάσταση, οι πελώριοι ενεργειακοί τους πόροι, η δυναμική του εξαγωγικού τους εμπορίου, κ.λπ., καθιστούν την συγκεκριμένη συμμαχία πανίσχυρη στη διεθνή οικονομία. Απεναντίας, ο πυλώνας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει αστάθεια λόγω του τερατώδους δημοσίου χρέους τους.  Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ξεπερνά σήμερα τα 30.000 δις $ (30 τρις $), που σημαίνει ότι ετησίως απαιτούνται τουλάχιστον 2.000 δις $ για την εξυπηρέτησή του. Χώρες σαν την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, κ.ά., που έχουν αξιόλογα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών τους συναλλαγών, αποτελούν τους βασικούς πιστωτές των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των “δίδυμων ελλειμμάτων” της. Δηλαδή, οι χώρες αυτές δανείζουν τις ΗΠΑ για να χρηματοδοτεί τα υπερβολικά ελλείμματα τόσο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού όσο και του ισοζυγίου τρεχουσών της συναλλαγών.  

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ προσομοιάζεται με φούσκα. Το ωστικό κύμα από την αναμενόμενη ισχυρή  γεωπολιτική σύγκρουση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ προβλέπεται να προκαλέσει σφοδρή παγκόσμια οικονομική κρίση. Η φούσκα των παραγώγων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Τα πελώρια ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών απαιτούν κάθε χρόνο εκατοντάδες δις δολάρια για την χρηματοδότησή τους, με αναπόφευκτη συνέπεια την αχαλίνωτη άνοδο του αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα των ΗΠΑ στηρίζεται σε γυάλινα πόδια. Οι ΗΠΑ έχουν πλημμυρήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με κερδοσκοπικά χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είναι παρκαρισμένα σε hedge funds, χρηματιστήρια, θεσμικούς επενδυτές, πιστωτικά ιδρύματα επενδυτικού χαρακτήρα, κ.λπ. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και ζημίωσε την παγκόσμια οικονομία με αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αισχροκερδοσκοπία που επικρατεί στην αμερικανική αγορά παραγώγων και γενικότερα η προβληματική κατάσταση του τραπεζικοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αποτελούν ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.  Η υπερμεγέθης φούσκα του αμερικανικού κρατικού χρέους και της αγοράς παραγώγων κάποια στιγμή θα σκάσει, τινάζοντας στον αέρα το σαθρό αμερικανικό τραπεζικοπιστωτικό σύστημα.

Η χειρουργική στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί άμεσες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση  διαλαλούν ότι θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Μήπως συμβεί το αντίθετο; Μήπως, με γνώμονα την ελληνική παροιμία,  ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση «πάνε για μαλλί και βγουν κουρεμένες»;; Οι έχοντες ορθολογικό σκεπτικό και γνώστες των μακροοικονομικών μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας, κατανοούν ότι ουδεμία κύρωση δεν πρόκειται να αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση και μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και τούτο γιατί η Ρωσία εκτός της δικής της οικονομικής ισχύος τυγχάνει της πολιτικοοικονομικής υποστήριξης της Κίνας.

Το καίριο ερώτημα είναι: Ενδέχεται η Ουκρανία να αποτελέσει το Βατερλό της Δύσης;; Ποιος αμφιβάλλει ότι σε συνθήκες αμείλικτου οικονομικού πολέμου, Ρωσία και Κίνα δεν πληρούν τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να εφαρμόσουν κυρώσεις που θα προκαλούσαν καταστροφικό πλήγμα στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των ΗΠΑ;; Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσεγγίζει τα 50.000 δις δολάρια (50 τρισεκατομμύρια). Αντιθέτως, το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ρωσίας υπολογίζεται σήμερα σε 480 δις δολάρια,  αντιπροσωπεύοντας έτσι μόλις το 29% του ρωσικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι κολοσσιαίο και εκτιμάται σήμερα σε 31.500 δις δολάρια. Εκ των 31.500 δις δολαρίων τουλάχιστον 5.500 δις δολάρια (5,5 τρισεκ/ρια) αποτελούν εξωτερικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ προς την Κίνα. Πασιφανές είναι ότι αν η Κίνα απαιτούσε «εδώ και τώρα» την εξόφληση του χρέους των 5.500 δις δολαρίων, το εύθραυστο αμερικανικό τραπεζικοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος, προκαλώντας τον όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία.

Το ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεράκια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παραβλέπουν, ότι, η Ρωσία με τους άφθονους ενεργειακούς της πόρους καλύπτει το 14% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Παράλληλα, Κίνα και Ρωσία έχουν συμμάχους χώρες σαν το Ιράν που προμηθεύουν πολλές χώρες με καύσιμα και φυσικό αέριο. Άρα, στο ενδεχόμενο εκτεταμένου οικονομικού πολέμου, οφθαλμοφανές είναι ότι ο κινεζικορωσικός συνασπισμός έχει πανίσχυρα όπλα στη φαρέτρα του για να κατακεραύνωνε τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία και κυρίως οι ΗΠΑ θα έρχονταν αντιμέτωπες με οικονομικό κραχ άνευ ιστορικού προηγούμενου. Πολύ πιθανώς να επαναληφθεί το σκηνικό των παγκόσμιων πετρελαϊκών  κρίσεων των περιόδων 1973-1975 και 1979-1982. Τις περιόδους εκείνες, η αύξηση του ενεργειακού κόστους ήταν τρομακτική λόγω της ιλιγγιώδους ανόδου της διεθνούς τιμής των καυσίμων και του φυσικού αερίου, με δραματικό επακόλουθο την καθίζηση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Το  τίμημα των παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων είναι τεράστιο και το πληρώνουν οι λαοί. Ήδη η συντελούμενη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αλματώδης. Τις τελευταίες μέρες οι γενικοί δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων με κορυφαίο εκείνο της Wall Street καταρρέουν, προκαλώντας κλίμα αβεβαιότητας και κινδύνου για επερχόμενη βαθύτατη παγκόσμια οικονομική κρίση. Με μαθηματική βεβαιότητα, οι επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής πολεμικής σύρραξης θα έχουν πολύμηνη χρονική διάρκεια και θα πλήξουν κυρίως τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Πολύ πιθανώς, η Ουκρανία θα αποδειχτεί το πολιτικοοικονομικό και ενδεχομένως το στρατιωτικό Βατερλό της Δύσης.

Ο κινεζικορωσικός άξονας ενδιαφέρει  ποικιλοτρόπως την Πατρίδα μας και τον Ελληνισμό. Οι δυνατότητες πολύπλευρης συνεργασίας της χώρας μας με την Κίνα και τη Ρωσία δύναται να προσδώσει ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές στην εθνική μας οικονομία και να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σύσφιξη σχέσεων που θα μπορούσαν να συνέβαλαν ακόμα και στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών μας με την Τουρκία. Η Ελλάδα διαθέτει μια πλειάδα  συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως είναι η εκπληκτική γεωγραφική της θέση, το αθάνατο αρχαιοελληνικό πνεύμα, η αξιοζήλευτη πολιτιστική της κληρονομιά και ο σεβασμός που ο Ελληνισμός τυγχάνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Η Πατρίδα μας  υιοθετώντας μια έξυπνη και ευέλικτη εξωτερική πολιτική, πολλά θα μπορούσε να ωφεληθεί από την διεύρυνση των οικονομικών-πολιτικών σχέσεών της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Πάμπολλα είναι αυτά που μας ενώνουν με τη Ρωσία και την Κίνα.  Οι ρίζες του αρχαίου ελληνισμού είναι βαθιές στις χώρες αυτές. Μια σειρά γεωπολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών δεδομένων συγκλίνουν στο κεφαλαιώδες συμπέρασμα ότι απαιτείται αλλαγή πλεύσης στη χάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής. Το δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» χαρακτηρίζεται παρωχημένο και γι’ αυτό απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός του. Στη Δύση ανήκουν οι ισχυρές οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Στην Ανατολή όμως βρίσκονται οι ρωμαλέες χώρες της Κίνας και της Ρωσίας. Ναι, η  Ελλάδα ανήκει στη Δύση, ανήκει όμως και στην Ανατολή. Συνεπώς, το ορθόν δόγμα είναι: «Ανήκομεν εις την Δύση και την Ανατολή!!». Υπεράνω όλων τα συμφέροντα της Πατρίδας.

  • Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022 στην Πατριωτική εφημερίδε Ελεύθερη Ώρα.
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.