Επείγεται η Εξάλειψη των Φατριών Διαφθοράς στα ΑΕΙ

του Γιώργου Βάμβουκα,  Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)

 

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έκανε πράξη την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την κατάργηση του άρθρου 3 του Νόμου 4485/2017 (ή Νόμου Γαβρόγλου) περί πανεπιστημιακού Ασύλου και αντικατάστασής του με νέα νομοθετική διάταξη. Το άρθρο 3 του Νόμου 4485/2017 περί Ακαδημαϊκών Ελευθεριών έλεγε τα εξής: «1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει. 2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».

Την νέα νομοθετική ρύθμιση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως, θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων την ερχόμενη Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019. Η νέα ρύθμιση που αντικαθιστά το άρθρο 3 του νόμου 4485/2017, τιτλοφορείται “Ακαδημαϊκές ελευθερίες-Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού  περιβάλλοντος» και ορίζει τα εξής: «1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. 2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. 3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Το θέμα του Ακαδημαϊκού (Πανεπιστημιακού) Ασύλου έχει πολλές διστάσεις,  αρκετές των οποίων σχετίζονται με το κομματικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Οι πολίτες που δεν γνωρίζουν τους “άγραφους φυσικούς νόμους και τους κανόνες” που ισχύουν στα ελληνικά  κρατικά ΑΕΙ (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), πιστεύουν ότι το ακαδημαϊκό άσυλο ευθύνεται για τους αναρχοαριστεριστές που καταστρέφουν περιουσιακά στοιχεία των ΑΕΙ ή για το παραεμπόριο στους εξωτερικούς χώρους αρκετών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή για την διακίνηση τοξικοεξαρτώμενων ουσιών εκτός και εντός των πανεπιστημίων. Τα αποκρουστικά φαινόμενα των μπαχαλάκιδων, του παράνομου εμπορίου στους εξωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων και της χρήσης-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών πέριξ ή εντός των πανεπιστημίων, συνιστούν πολύπλοκα κοινωνικά φαινόμενα που η επίλυσή τους άπτεται της εγκληματολογίας, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής-οικονομικής πολιτικής και αρκετών άλλων επιστημονικών γνωστικών αντικειμένων.

Σε μια δημοκρατική χώρα που εννοείται ότι εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι, οι εσωτερικοί χώροι των πανεπιστημίων αδιανόητο είναι να αποτελούν ορμητήριο του κάθε μπαχαλάκια ή του οποιουδήποτε εμπόρου ναρκωτικών ουσιών. Οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς φορείς,  υποχρεούνται να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση εκείνων των εγκληματικών πράξεων, που προκαλούν καταστροφή  των περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ και σχετίζονται με την χρήση και την διακίνηση τοξικοεξαρτώμενων ουσιών πέριξ ή εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Ουδείς λογικός και σώφρων πολίτης θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι, οι εσωτερικοί χώροι των ΑΕΙ είναι δυνατόν να αποτελούν σημεία  αντεπίθεσης αναρχοαριστεριστών κατά αστυνομικών με βόμβες μολότοφ ή άντρο χρήσης και διακίνησης τοξικοεξαρτώμενων ουσιών. Τα πανεπιστήμια θεωρούνται φυτώρια αυριανών επιστημόνων, όπως γιατρών, οικονομολόγων, δικηγόρων, πολιτικών μηχανικών, χημικών μηχανικών, φαρμακοποιών, ζωγράφων, γλυπτών, ναυπηγών, παιδαγωγών, τοπογράφων, γεωπόνων, φυσικών, μαθηματικών, χημικών, κ.ο.κ.

Για τους μπαχαλάκηδες και τους πάσης φύσης εμπόρους εντός και παραπλεύρως των ΑΕΙ πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί. Απεναντίας, λίγα έχουν λεχθεί ή γραφεί για τους παρανομούντες καθηγητές, οι οποίοι γραπωμένοι σε θεσμικούς θώκους των ΑΕΙ διαπράττουν σωρεία αξιόποινων πράξεων, παραβιάζοντας κατάφορα το Ακαδημαϊκό Άσυλο που με φαρισαϊσμό και ιδιοτέλεια υπερασπίζονται στα διάφορα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Όσοι Πρυτάνεις, Αναπληρωτές Πρύτανη,  Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων ΑΕΙ, συνειδητά και τεχνηέντως  συγκαλύπτουν  συναδέλφους τους καθηγητές που δολίως διαπράττουν πειθαρχικά-ποινικά αδικήματα, όντως θεωρούνται επικίνδυνα εγκληματικά στοιχεία και η τιμωρία τους από την Πολιτεία θα πρέπει να είναι παραδειγματική και αμείλικτη.

Προσωπικά για τα φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς που κυριαρχούν σε μερικά ΑΕΙ της χώρας, έχω αφιερώσει αρκετά άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) που από τη θέση του Λέκτορα έως του Καθηγητή επί τριάντα συναπτά χρόνια υπηρετώ, “πολλά έχουν δει τα μάτια μου και ακούσει τα αυτιά μου”. Διάφορες φήμες λένε ότι σε επιφανές πανεπιστήμιο, δρα φατρία καθηγητών που συστηματικά διαπράττουν σοβαρά πειθαρχικά-ποινικά αδικήματα και παραδόξως με την αδράνεια και την ουσιαστική συγκάλυψη των  Πρυτανικών Αρχών ανενόχλητοι συνεχίζουν την διάπραξη των εγκληματικών  τους πράξεων.

Τα ακόλουθα ερωτήματα καθρεφτίζουν φαινόμενα πανεπιστημιακής διαφθοράς και αισιοδοξία μας είναι ότι η απάντησή τους θα απασχολήσει την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι ηθικό και λογικό, ο Πρύτανης ενός ΑΕΙ να μεθοδεύει πειθαρχικές διώξεις σε  καθηγητές, που  είχαν το θάρρος και την εντιμότητα να καταγγείλουν στον ίδιο τον Πρύτανη ότι συγκεκριμένοι καθηγητές διαπράττουν σοβαρότατες πράξεις ποινικού και πειθαρχικού χαρακτήρα; Είναι δυνατόν στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, Πρύτανης κρατικού ΑΕΙ με δόλο να συγκαλύπτει ποινικά κολάσιμες πράξεις μερικών καθηγητών και στη συνέχεια με στημένες ΕΔΕ να στέλνει στο Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ τους καθηγητές, που με αδιάσειστα στοιχεία είχαν την τόλμη να καταγγείλουν τους παρανομούντες  καθηγητές; Πώς εξηγείται καθηγητές να παραπέμπονται από την ελληνική δικαιοσύνη σε δίκη για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων και ο Πρύτανης να μην ασκεί τον απαιτούμενο πειθαρχικό έλεγχο που ορίζει ο νόμος; Είναι δυνατόν Πρύτανης ΑΕΙ να γνωρίζει ότι συγκεκριμένη καθηγήτρια, όχι μόνο λογοκλέπτει αλλά και με πλαστογραφημένο (νοθευμένο) βιογραφικό αναρριχάται στις βαθμίδες της καθηγητικής ιεραρχίας και ο Πρύτανης συνειδητά με καθοδηγούμενες ΕΔΕ να συγκαλύπτει τις αξιόποινες πράξεις της;

Είναι ηθικό και δίκαιο σε επιφανές ΑΕΙ με σημαντική συνεισφορά στην έρευνα, την εκπαιδευτική διαδικασία και τον κοινωνικό βίο, απατεώνες καθηγητές να γίνονται Πρόεδροι Τμημάτων και Διευθυντές Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών; Όταν το 75% των ελληνικών νοικοκυριών ζουν κάτω ή πέριξ από τα όρια της φτώχειας, είναι ηθικό και κοινωνικά αποδεκτό μερικές φατρίες  καθηγητών να ιδιοποιούνται ετησίως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας ταχέως σε εποχές ισχνών αγελάδων την ιδιωτική τους περιουσία; Αρκετά τα ερωτήματα που σχετίζονται με τα φαινόμενα διαφθοράς, ιδίως σε εκείνα τα κρατικά ΑΕΙ που ετησίως εισρέουν στους ΕΛΚΕ πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναμένεται ότι θα είναι αυτή που θα ξεριζώσει τα καθηγητικά κυκλώματα διαφθοράς και απάτης σε μερικά ΑΕΙ, που ετησίως λυμαίνονται πόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και οι αξιόποινες πράξεις τους συγκαλύπτονται νομιμοφανώς και δολίως  από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές.

Παρατήρηση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην Πατριωτική – Χριστιανοδημοκρατική εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα στις 5 Αυγούστου 2019.

 

This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.