Ο Ιανουάριος Έκανε Κακό Ποδαρικό

Γεώργιος Βάβουκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Αρθογράφος

 

Σε κείμενο που δημοσίευσα στις 5 Φεβρουαρίου 2019 στο προφίλ που τηρώ στο Facebook, με τίτλο «Σε Εφιαλτικά Επίπεδα το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας», έγραφα τα εξής αξιομνημόνευτα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το επίσημο δημόσιο χρέος της Ελλάδας όπως αυτό αντικατοπτρίζεται από την πορεία του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, κατά την διάρκεια του 2018 σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Δεκέμβριος 2017-Δεκέμβριος 2018, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 328,7 δις ευρώ ή 182,4% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) εξακοντίστηκε στα 359,0 δις ευρώ ή 194,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η   δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι κατά πολύ τραγικότερη, καθότι την περίοδο 2017-2018 το βραχυπρόθεσμο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου), που απεικονίζεται σε «συμφωνίες επαναγοράς» (repos), από 529,5 εκσφενδονίστηκε σε 782,2 δις ευρώ. Αυτή η εφιαλτική στατιστική διαπίστωση, καταδεικνύει ότι το επίσημο δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2018 προσδιορίζεται στο αστρονομικό ποσό των 1.141,2 δις ευρώ έναντι 858,2 δις ευρώ το 2017. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει βουλιάξει στα χρέη και οι εθνοπατέρες της Βουλής των Ελλήνων «βαρκούλες αρμενίζουν»».

Από τον Μάιο του 2010 που το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στην εθνική περιπέτεια των μνημονίων και έως σήμερα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνεται με ξέφρενους ρυθμούς, πιστοποιώντας την πλήρη αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής μακροοικονομικής πολιτικής. Για την παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, οι ευθύνες επιμερίζονται τόσο στις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και στην τρόικα (νυν κουαρτέτο), καθότι  μετά τον Μάιο του 2010 από κοινού επιλέγουν και στην πράξη εφαρμόζουν τα σκληρότατα μέτρα οικονομικής πολιτικής, όπως αυτά αναλύονται στα εκάστοτε Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Τα κυβερνητικά πρόσωπα με προεξέχοντες τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς επί των Οικονομικών, που μετά τον Μάιο του 2010 έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων πολιτικής, θα πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό  για την δραματική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας, όπως αυτή καθρεφτίζεται στην αχαλίνωτη άνοδο του βραχυπρόθεσμου και του μεσομακροπρόθεσμου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.

Μια λαϊκή παροιμία λέει: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου που αντικατοπτρίζεται σε “συμφωνίες επαναγοράς” (repos), κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2018-2019 από 46,1 εκτινάχτηκε στα 115,2 δις ευρώ. Η συγκλονιστική αύξηση του βραχυπρόθεσμου δημόσιου χρέους, είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την εντυπωσιακή άνοδο των δαπανών για τόκους από μόλις 0,23 δις τον Ιανουάριο του 2018 σε 1,17 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2019. Ο Ιανουάριος έκανε κακό ποδαρικό. Μπήκε με το αριστερό. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Η Ελλάδα έχει πνιγεί στα χρέη. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μετά το 2010 είναι μειοδοτικές. Πέραν πάσης αμφιβολίας οφείλουν να μας εξηγήσουν τους λόγους που το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ρυθμούς χιονοστιβάδας.

 

This entry was posted in Γενικά, Δημόσια Οικονομικά, Δημόσιο Χρέος, Ελληνική Κρίση, Ελληνική Οικονομία. Bookmark the permalink.