Η Ελλάδα θεωρείται το μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος χρήματος στον κόσμο

Μετά τη γνωστοποίηση των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, κ.ά., πήρε σειρά η δημοσιοποίηση των Panama Papers (Έγγραφα του Παναμά). Η ονομασία Panama Papers προέκυψε από το γεγονός, ότι, η δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά, διέρρευσε 11.500.000 έγγραφα στα οποία βαρύγδουπα ονόματα της πολιτικής-οικονομικής-κοινωνικής ζωής διαφόρων χωρών, εμπλέκονται σε offshore εταιρίες. Αναφορικά με την Ελλάδα, ορισμένα sites του διαδικτύου σχολιάζουν ότι πασίγνωστοι έλληνες ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Παπασταύρου, εμφανίζονται ωε (αντι)πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων offshore εταιριών. Τα συγκεκριμένα sites επισημαίνουν ότι αυτές οι offshore εταιρίες, επιδίωκαν την απόκρυψη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (€). Ο χρόνος θα δείξει ποια είναι τα πολιτικοοικονομικά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στα Panama Papers και αν οι συναλλαγές τους ήταν νόμιμες ή παράνομες. Άποψή μου είναι ότι τα Panama Papers θα έχουν την τύχη των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχνενστάιν και των υπόλοιπων καταλόγων που περιέχονται χιλιάδες ονόματα ελλήνων, που νόμιμα ή παράνομα έβγαλαν εκτός Ελλάδας δεκάδες δις €.
Η ντόπια ληστοκρατία που μετά την μεταπολίτευση είχε τα ηνία της πολιτικής, τραπεζικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής εξουσίας, βέβαιο είναι ότι μέσω offshore εταιριών έβγαλε εκτός Ελλάδας πολλά δις ευρώ. Οι εκτιμήσεις ως προς τα νούμερα διαφέρουν. Άλλοι κάνουν λόγο για 300 και άλλοι για 400 δις €. Όσοι όμως έχουν την ικανότητα να αναλύουν σε βάθος τους αριθμούς, κατανοούν ότι τα λεφτά που μετά την μεταπολίτευση και ιδίως μετά το 1990 έφυγαν από την Ελλάδα και τοποθετήθηκαν σε τραπεζικούς-φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, είναι κατά πολύ περισσότερα. Αρκεί να μνημονευθούν μόνο δύο κομβικά στατιστικά δεδομένα. Την περίοδο 1990-2009, οι εγχώριες ελληνικές και ξένες τράπεζες χορήγησαν δάνεια της τάξης των 450 δις €. Αν τα 200 δις ήταν θαλασσοδάνεια, δηλαδή δανεικά και αγύριστα σε ημετέρους, συνάγεται ότι οι αετονύχηδες του κομματικού-επιχειρηματικού καθεστώτος εξουσίας, τα τσέπωσαν και μέσω των offshore εταιριών τα έβγαλαν στο εξωτερικό.
Το δεύτερο στοιχείο που είναι και το πιο σημαντικό, σχετίζεται με τον πακτωλό των χρημάτων που παίχτηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τις κρίσιμες περιόδους 1989-1991, 1998-2000 και 2007-2008. Μιλάμε για ποσά που στο σύνολό τους ενδεχομένως ξεπερνούν τα 1.000 δις €. Όταν επί σειρά ετών κατά μέσο όρο τζογάρονταν στο ελληνικό χρηματιστήριο 200 ή 300 εκατ. ευρώ κάθε μέρα, κάντε το λογαριασμό να δείτε πόσες εκατοντάδες δις € παίχτηκαν και κυρίως σε ποιες τσέπες απατεώνων και αεριτζήδων μπήκαν. Η Ελλάδα θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος παγκοσμίως.
Με τα δύο στατιστικά παραδείγματα που προαναφέρθηκαν χάσαμε το λογαριασμό. Μήπως η ντόπια κλεπτοκρατία έχει βγάλει στο εξωτερικό 800 και όχι 300 ή 400 δις ευρώ που αρκετοί από μας μέχρι σήμερα πιστεύαμε; Μετά τα Panama Papers μπερδέψαμε τα δις. Αγαπητέ άνεργε, αγαπητέ συνταξιούχε, αγαπητέ μισθωτέ, αγαπητέ τίμιε επιχειρηματία, δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταλήστευσαν και χρεοκόπησαν τη χώρα, να εξακολουθούν να διαχειρίζονται τις τύχες της πατρίδας. Είναι δυνατόν οι ρέμπελοι, οι παρακεντέδες και τα κομματόσκυλα να βγάλουν τη χώρα από το βούρκο της ύφεσης και να λύσουν το γόρδιο δεσμό του γιγαντιαίου δημόσιου χρέους; Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, που στη χώρα εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο τα υποκείμενα των offshore εταιριών.

This entry was posted in Γενικά, Διαφθορά-Αμοραλισμός Πολιτικού Συστήματος, Kontranews. Bookmark the permalink.