Η άνομη παραοικονομία στον τομέα του τουρισμού εκτιμάται τουλάχιστον σε 15 δις ευρώ

Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδείσους στον κόσμο, που ανθούν πάμπολλες άνομες παραοικονομικές δραστηριότητες. Έγκυρες επιστημονικές εργασίες έχουν αποφανθεί ότι οι έκνομες παραοικονομικές δραστηριότητες, παράγουν παράνομα εισοδήματα που δεν δηλώνονται στο Υπουργείο Οικονομικών και αντιπροσωπεύουν από 25% έως 50% του επίσημου ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας. Τα παράνομα εισοδήματα προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, πορνεία, λαθρεμπόριο (καυσίμων, ποτών, καπνικών προϊόντων, ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, κ.ά.), αρχαιοκαπηλία, ξέπλυμα χρήματος, τζόγος, διακίνηση λαθρομεταναστών, μίζες πολιτικών προσώπων και καρεκλοκένταυρων της εξουσίας, εμπόριο πλαστών έργων τέχνης, κ.λπ. Αυτές οι κατηγορίες παράνομων εισοδημάτων, που δημιουργούνται σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, δεν δηλώνονται στις επίσημες αρχές και άρα δεν υποβάλλονται σε άμεση κυρίως φορολογία, με συνέπεια αρκετοί ερευνητές να ταυτίζουν την παραοικονομία με την φοροδιαφυγή. Δοθέντος ότι τα έκνομα εισοδήματα της παραοικονομίας δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία, αναπόφευκτη είναι η υποεκτίμηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας. Ας υποτεθεί ότι τα παράνομα εισοδήματα αποτελούν το 30% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας τα έτη 2008 και 2014 ήταν 242 και 179 δις ευρώ (€), που σημαίνει ότι η αξία των άνομων εισοδήματων από εγκληματικές παραοικονομικές δραστηριότητες, εκτιμάται σε 73 και 61 δις € αντίστοιχα.
Ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στις άνομες παραοικονομικές δραστηριότητες. Το σύνολο των παράνομων εισοδημάτων στους διάφορους υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία, εκτιμάται ότι αποτελούν τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ. Από ελέγχους του ΣΔΟΕ σε 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2015, στη Μύκονο, τη Ρόδο, την Κω, τη Σαντορίνη, την Πάρο, κ.λπ., βρέθηκε ότι οι μισές φοροδιέφευγαν, καθότι δεν έδιναν αποδείξεις ή έκδιδαν εικονικά τιμολόγια. Η τεράστια παραοικονομία στον τομέα του τουρισμού καθρεφτίζεται από τα στοιχεία του πίνακα. Η ουσιαστική παρατήρηση είναι ότι την περίοδο 2009-2014, οι ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα από 14.914.534 αυξήθηκαν σε 22.033.463 άτομα ή ποσοστό αύξησης 47,7% και η εισροή τουριστικού συναλλάγματος από 10,4 ανήλθε σε 13,4 δις € ή ποσοστό ανόδου 28,8%. Οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Αυστραλία, κ.λπ., δηλαδή χώρες με το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, που συνήθως υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
Υποθέτοντας λίαν συντηρητικά μια μέση δαπάνη ανά τουρίστα 1.500 €, συνάγεται ότι η πραγματική εισροή τουριστικού συναλλάγματος το 2014 θα έπρεπε να ήταν όχι 13,4 αλλά 33,1 δις €, πιστοποιώντας με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο το πελώριο μέγεθος της παραοικονομίας στη χώρα μας. Μήπως για το έκτρωμα της ελληνικής παραοικονομίας φταίνε τα 2.459.228 Γερμανών, τα 2.089.529 Βρετανών, τα 1.463.157 Γάλλων ή τα 1.117.712 Ιταλών τουριστών, που το 2014 επισκέφτηκαν την πανέμορφη πατρίδα μας και άφησαν σε διάφορες επιχειρήσεις της τουριστικής οικονομίας τουλάχιστον 10 δις ευρώ; Ποιος άλλος φταίει παρά η διαφθορά του κομματικού-πολιτικού συστήματος εξουσίας και η ασυδοσία των κρατικών υπηρεσιών, που άλλωστε συνιστούν τα πρωταρχικά αίτια της τερατώδους άνομης παραοικονομίας στη χώρα μας; Με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, τα παράνομα εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν από το κύκλωμα της τουριστικής οικονομίας στη χώρα μας, εκτιμώνται τουλάχιστον σε 15 δις ευρώ. Το θέμα είναι φλέγον και γι’ αυτό σύντομα θα επανέλθουμε.
Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην δημοκρατική-προοδευτική εφημερίδα Kontranews (18.8.2015).

This entry was posted in Ανταγωνιστικότητα & Οικονομική Ανάπτυξη, Ελληνική Οικονομία, Kontranews. Bookmark the permalink.