Το ελληνικό Θαύμα: Ανάπτυξη 1,4% με συρρίκνωση των κρατικών εσόδων -9,6%!

Χθες το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) του πρώτου επταμήνου 2015 και την εξέλιξη του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) του δεύτερου τριμήνου 2015. Όπως θα διαπιστωθεί στη συνέχεια, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αντίθετα τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών εκπέμπουν το μήνυμα ότι η εθνική μας οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014/Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 1,0%. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η αναπτυξιακή πορεία της χώρας επιταχύνθηκε, καθότι την περίοδο β’ τρίμηνο 2014-2015 ο αναπτυξιακός ρυθμός ενισχύθηκε σε 1,4% έναντι 0,5% της περιόδου α’ τρίμηνο 2014-2015. Εμφανές είναι ότι κάτι δεν πάει καλά, με την ποιότητα και την αξιοπιστία των εθνικολογιστικών μεγεθών που παράγει η ΕΛΣΤΑΤ. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014/2015, ο αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας να υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ σε 1%, όταν η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφορεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014/2015 η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε -2,8%, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο ελαττώθηκε -1,2% και η αξία των εξαγωγών της χώρας μειώθηκε -1%;
Την αναξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αρκετές φορές την έχουμε σχολιάσει από τη στήλη αυτή και μάλιστα με την παράθεση αδιάσειστων επιχειρημάτων έχουμε ζητήσει την παρέμβαση των δικαστικών αρχών. Τις υποψίες μας περί της παραγωγής αφερέγγυων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, έρχονται να ενισχύσουν τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014/2015 τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ μειώθηκαν -9,6%. Από τα τέλη Ιουνίου και μετά την επιβολή των capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) από τις εγχώριες ελληνικές τράπεζες, η πτωτική πορεία των κρατικών εσόδων γίνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καταδεικνύοντας την βαθύτατη ύφεση που ουσιαστικά διέρχονται οι περισσότεροι κλάδοι της εθνικής οικονομίας. Πώς αιτιολογείται από την ΕΛΣΤΑΤ, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων; Σε καμία χώρα του πλανήτη, ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες, που τα δημοσιονομικά και τα εθνικολογιστικά τους στοιχεία υπολογίζονται από ανθρωποφάγους που ζουν στις ζούγκλες της Αφρικής και του Αμαζονίου, δεν αναφέρουν ότι με αναπτυξιακούς ρυθμούς 1,4% τα κρατικά έσοδα μειώνονται -10%; Τέτοιας ξευτιλισμένης ποιότητας στατιστικά στοιχεία μόνο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει και γι’ αυτό μας κόλλησαν το δυσφημιστικό παρατσούκλι Greek statistics.
Η κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι άκρως ανησυχητική. Η συντελούμενη επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών είναι συνεχής και δραματική. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη σπειροειδών χρεοκοπιών και οι αγύρτες της ΕΛΣΤΑΤ, μας παραμυθιάζουν ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται φάση ανάκαμψης. Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε καθαρά έσοδα του ΓΚΠ 55,6 δις ευρώ (€) για το 2015. Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014/2015, τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ ελαττώθηκαν κατά -9,6%, συνάγεται ότι πολύ δύσκολα το 2015 τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα υπερβούν τα 45 δις €. Διαισθάνομαι ότι με την τρομακτική μείωση των κρατικών εσόδων, την καθοδική τάση των εγχώριων τραπεζικών καταθέσεων, την εντυπωσιακή διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) και την επιταχυνόμενη αύξηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις εφορίες και το ΙΚΑ, τα εθνικολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα καταστούν υλικό θεατρικών παραστάσεων για τους καραγκιοζοπαίχτες. Οι πιτσιρικάδες θα ακούν ΑΕΠ και θα σκάνε στα γέλια. Αν όντως το 2014 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% και το β’ τρίμηνο του 2015 ο αναπτυξιακός ρυθμός επιταχύνθηκε στο 1,4%, τότε πώς οι τεχνοκράτες της ΕΛΣΤΑΤ ερμηνεύουν την ακάθεκτη πτωτική πορεία των άμεσων και ιδίως των έμμεσων φόρων; Η ΕΛΣΤΑΤ εφεύρε το ελληνικό θαύμα. Ανάπτυξη 1,4% με συρρίκνωση των κρατικών εσόδων -9,6%.
Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην Kontranews (14.8.2015).

Advertisements
This entry was posted in Ανταγωνιστικότητα & Οικονομική Ανάπτυξη, Ελληνική Κρίση, Kontranews. Bookmark the permalink.