Λέτε να μας καταντήσουν Ζάμπια και Μπουρούντι;

Πρόσφατα, η χώρα μας με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αρνήθηκε στις 5.6.2015 να καταβάλλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη δόση των 298,7 εκατ. ευρώ (€). Tο σύνολο του χρέους της χώρας μας προς το ΔΝΤ εκτιμάται σήμερα σε 22,5 δις €. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ, οι οφειλόμενες τέσσερις δόσεις εντός του Ιουνίου ύψους 1,53 δις €, να καταβληθούν προς το τέλος του τρέχοντος μήνα. Το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο βασικός λόγος είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις χωρών π.χ. Ζάμπια, οι οποίες κατόπιν αιτήματός τους προς το ΔΝΤ, κατέβαλαν σε ομαδοποιημένη μορφή τις οφειλόμενες δόσεις μετά την έλευση μικρού χρονικού διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, την δεκαετία του 1970 το ΔΝΤ έλαβε την απόφαση, ότι, μια χώρα θα μπορούσε σε έναν ημερολογιακό μήνα, να αποπληρώσει προς το Ταμείο ομαδοποιημένα τις οφειλόμενες δόσεις. Λέγεται ότι η Ζάμπια υπήρξε η τελευταία χώρα που στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποπλήρωσε σε ομαδοποιημένη μορφή εντός ενός ημερολογιακού μήνα, μερικές από τις οφειλόμενες δόσεις προς το ΔΝΤ.
Το 1985 το οφειλόμενο ποσό της Ζάμπια προς το ΔΝΤ ανερχόταν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ($). Απεναντίας, τα ποσά που σήμερα η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ εκτιμώνται σε αρκετά δις €. Οι παπαχελάδες, οι πρετεντέριδες και οι κονδυλοφόροι της μαύρης προπαγάνδας, με αφορμή την αναβολή καταβολής της δόσης των 298,7 εκατ. € της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, έδραξαν της ευκαιρίας να γράψουν: “Ελλάδα, η Ζάμπια της Ευρώπης”. Ποια είναι όμως η Ζάμπια, που ξαφνικά έγινε πρωτοσέλιδο στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Η Ζάμπια είναι χώρα της Αφρικής και ταξινομείται στην κατηγορία των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, δηλαδή των χωρών που βρίσκονται νότια της ερήμου Σαχάρας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στη ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής συγκαταλέγονται 21 κράτη, όπως Αγκόλα, Τσαντ, Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Γκαμπόν, κ.λπ. Η γεωγραφική έκταση της Ζάμπιας καταλαμβάνει 753 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της εκτιμάται σήμερα σε 15,4 εκατ. άτομα. Στο παρελθόν η Ζάμπια υπήρξε αποικία της Αγγλίας και γι’ αυτό η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα αγγλικά. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Το πολίτευμα της χώρας είναι η Προεδρική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια από το λαό και ως αρχηγός της κυβέρνησης διορίζει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αν και ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 15 εκατ. άτομα, στο Κοινοβούλιο εκλέγονται μόνο 150 βουλευτές.
Ως γνωστόν, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εξυπηρέτηση του εξωτερικού τους χρέους. Μια από αυτές τις χώρες υπήρξε και η Ζάμπια. Από την επεξεργασία των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, διαπιστούται ότι την περίοδο 1980-2004, το εξωτερικό της χρέος ήταν κατά πολύ υψηλότερο του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ). Για παράδειγμα, ο λόγος εξωτερικό χρέος προς ΑΕΠ, το 1985 ήταν 195,6%, το 1995 ήταν 184,2%, το 2000 ανερχόταν σε 161,1%, κ.λπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο 1980-2004, το εξωτερικό χρέος της Ζάμπιας κυμάνθηκε μεταξύ 3,3 και 7 δις $, ενώ η αντίστοιχη διακύμανση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές ήταν από 2,3 έως 6,2 δις $. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου 1980-2004, το εξωτερικό της χρέος υπήρξε αισθητά υψηλότερο από το επίπεδο του ΑΕΠ, αναπόφευκτο ήταν η Ζάμπια να συναντούσε τεράστιες δυσκολίες στην καταβολή των τοκοχρεολυσίων προς τους ξένους πιστωτές και μάλιστα καταβολή σε σκληρό συνάλλαγμα (δολάρια, γιεν, αγγλικές στερλίνες, κ.ά). Αξιοπρόσεκτο είναι ότι την περίοδο 1980-2000, ο μέσος ετήσιος αναπτυξιακός της ρυθμός ήταν σχεδόν μηδενικός και το μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω στο 20%, καταδεικνύοντας την παρατεταμένη αποτελμάτωση του οικονομικού της συστήματος. Σε συνθήκες διαιωνιζόμενης οικονομικής κρίσης και ύπαρξης σημαντικών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών της συναλλαγών, η κρίση εξωτερικού χρέους ήταν αναπόφευκτη. Την περίοδο 2004-2014, η οικονομία της Ζάμπιας αναπτυσσόταν με 8% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το 2014 ο λόγος εξωτερικό χρέος προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί μόλις σε 20% (5,8/29,0=0,2 ή 20%).
Η περίπτωση της σημερινής Ελλάδας, προσομοιάζει με εκείνης της Ζάμπιας της περιόδου 1980-2004. Μετά το 2008, η χώρα μας διέρχεται φάση σφοδρότατης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Τον Μάιο του 2015, το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας εκτιμάται σε 600 δις $ ή 280% του ΑΕΠ. Ουδείς δύναται να προβλέψει πόσα χρόνια ακόμα θα διαρκέσει η κρίση της εθνικής μας οικονομίας. Λέτε η Ελλάδα να έχει την τύχη της Ζάμπιας της περιόδου 1980-2004; Λέτε να μας καταντήσουν Ζάμπια; Να ασχολούμαστε με περιπτώσεις χωρών σαν την Αργεντινή είναι πλέον πολυτέλεια. Με αυτά που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υποστούμε, από εδώ και στο εξής θα ασχολούμαστε με χώρες σαν τη Ζάμπια και το Μπουρούντι. Εκεί μας κατάντησε το μεταπολιτευτικό καθεστώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τους Σημίτες, τον ΓΑΠ και τους σαμαροβενιζέλους.
Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Kontranews (8.6.2015)

This entry was posted in Διαφθορά-Αμοραλισμός Πολιτικού Συστήματος, Διεθνής Οικονομία, Ελληνική Κρίση, Κομματικό-Πολιτικό Κατεστημένο, Kontranews. Bookmark the permalink.