Ανάξιοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί κηλιδώνουν το ηρωικό Κούγκι και τη μνήμη του Σαμουήλ

Το Κούγκι είναι οχυρή θέση σε λόφο του Σουλίου κοντά στο Σουλιωτοχώρι Σαμανίβα. Στο Κούγκι υπάρχει το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που σύμφωνα με την ιστορική μαρτυρία κτίστηκε από τον καλόγερο Σαμουήλ το 1793. Το Κούγκι έγινε ξακουστό για τον ηρωικό αγώνα των Σουλιωτών κατά του στρατού τουρκοαλβανών του Αλή πασά. Μετά την πτώση του Σουλίου στον Αλή πασά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1803, στο Κούγκι κλείστηκαν 600 Σουλιώτες και κατ’ άλλους 300 οικογένειες. Αρχηγός τους ήταν ο Φώτος Τζαβέλας. Η οχύρωση της βουνοκορφής του Κουγκίου ήταν πρόχειρη και είχε γίνει από τον καλόγερο Σαμουήλ. Οι Σουλιώτες μαχητές προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και πολέμησαν με πάθος για τα πάτρια εδάφη και τα κόκκαλα των προγόνων τους. Πολεμιστές και γυναικόπαιδα αποτέλεσαν φωτεινό παράδειγμα απαράμιλλου ηρωισμού. Δεν λύγισαν στα αλλεπάλληλα κύματα των επιθέσεων των λυσσασμένων τουρκοαλβανών. Λύγισαν όμως από τη δίψα, την πείνα και τις κακουχίες. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1803 εξαναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν, παραδίδοντας το οπλισμό τους και εκδιωκόμενοι από το Σούλι.
Ωστόσο, ο καλόγερος Σαμουήλ διαφώνησε με την συνθηκολόγηση και μαζί με πέντε Σουλιώτες παρέμεινε στο Κούγκι. Αποφάσισαν να αυτοθυσιαστούν. Οι απεσταλμένοι του Αλή πασά, με επικεφαλή τον γιο του Βελή πασά, ειδοποίησαν τον Σαμουήλ πως έπρεπε να τους παραδώσει τα πολεμοφόδια. Τα πυρομαχικά ήταν συγκεντρωμένα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Η ιστορική παράδοση λέει ότι μεταξύ του Σαμουήλ και ενός εκ των απεσταλμένων του Αλή πασά, διεξήχθη ο εξής διάλογος. Απεσταλμένος Αλή πασά: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίον και δεν γλυτώνεις;». Σαμουήλ: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός όπου δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον, τον θάνατον». Ο Σαμουήλ με τους πέντε Σουλιώτες, με το φυτίλι της ψυχής τους ανατίναξαν την αποθήκη των πολεμοφοδίων, κάνοντας το Κούγκι σημείο αυτοθυσίας, αλήστου μνήμης και αντρειοσύνης. Το φυτίλι της ψυχής νίκησε το φόβητρο του θανάτου. Ο Σαμουήλ με τους πέντε Σουλιώτες πέρασαν στο Πάνθεον των Αθανάτων.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Λυπούμαι που θα το πω, αλλά μικρόψυχοι πολιτικοί κηλιδώνουν την ιστορική μνήμη του Σαμουήλ και των Σουλιωτών πατριωτών. Παραποιώντας τα διδάγματα της ιστορίας και πουλώντας φτηνό πολιτικό τυχοδιωκτισμό, σύγχρονοι καρεκλοκατακτητές της κυβερνητικής εξουσίας, λένε τα εξής ανεκδιήγητα: “Αν γίνει Κούγκι θα το έχουν κάνει οι δανειστές” ή “Ευθύνη των δανειστών αν θα το κάνουν Κούγκι”. Οι καρπαζοεισπράκτορες των αμερικανών και οι κόλακες των σιωνοεβραίων, πουλάνε τσάμπα μαγκιές ποδοπατώντας τις χρυσές ιστορικές σελίδες της αυτοθυσίας του Κουγκίου. Τι σχέση έχει ο ηρωισμός του Κουγκίου, με την μεταπολιτευτική κλεπτοκρατία, που μετά το 1974 κυβερνά τη χώρα μας; Ποιοι χρεοκόπησαν την Ελλάδα και μας έβαλαν στα μνημόνια; Ποιοι εκτόξευσαν το εξωτερικό και το εσωτερικό χρέος της Ελλάδας από 5 δις ευρώ (€) το 1974 σε 840 δις € το 2015; Ποιοι τσέπωσαν τις μίζες και τα θαλασσοδάνεια και τα έκαναν βίλες, σαλέ και κότερα; Ποιοι ξάφρισαν τα δημόσια και τα τραπεζικά ταμεία και γέμισαν τους καταθετικούς τους λογαριασμούς με εκατοντάδες δις ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού; Ποιοι δημιούργησαν τους Κοσκωτάδες, τους Βατοπεδινούς και το κακό συναπάντημα; Ποιοι μας χαρατσώνουν και πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις; Ποιοι με τις ανεγκέφαλες πολιτικές τους, εξωθούν σε πτώχευση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Ποιοι δημιούργησαν το έκτρωμα της άνομης παραοικονομίας; Ποιοι τα κονόμησαν από τις μίζες των εξοπλιστικών; Ποιοι έστησαν το πλιάτσικο του χρηματιστηρίου το 1999; Με τις υπογραφές ποίων γίνονται οι αναθέσεις των κρατικών προμηθειών και οι υπερβάσεις των δημοσίων έργων; Ποιοι εξέθρεψαν τους βαρώνους των μίντια και τους γύπες της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής νομενκλατούρας;
Αναμφίβολα, έλληνες πολιτικοί διέπραξαν όλα αυτά τα εγκλήματα κατά της πατρίδας. Ο Σαμουήλ με τους Σουλιώτες αυτοθυσιάστηκαν στο Κούγκι και έγραψαν ιστορία με χρυσά γράμματα. Εσείς οι πολιτικοί της μεταπολιτευτικής κλεπτοκρατίας, χρεοκοπήσατε τη χώρα και φυλακίσατε ισοβίως τον ελληνικό λαό στο λαβύρινθο των μνημονίων. Γράφετε τις μελανότερες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας. Αποτελείτε ντροπή και όνειδος για τις γενιές του μέλλοντος.
Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην Kontranews (10.6.2015)

Advertisements
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.