Σε 4,2 δις ευρώ εκτιμάται το έλλειμμα του κράτους κάθε μήνα

Στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνονται επικίνδυνα συγκρουσιακά φαινόμενα, τα οποία σε συνδυασμό με το εντεινόμενο κλίμα πτώχευσης των Δημόσιων Οικονομικών, προκαλούν κινδυνόφοφο κλίμα για το μέλλον της χώρας. H χθεσινή σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρίας Ελλάκτωρ, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το εγχώριο κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό κατεστημένο. Η σύγκρουση φαίνεται ότι είναι αποδεκτή από την πλειονότητα των πολιτών, καθότι το επιχειρηματικό κατεστημένο που δομήθηκε στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση, μετεξελίχτηκε σε κράτος εν κράτει, απομυζώντας πόρους πολλών δις ευρώ (€) από τα κρατικά ταμεία και τις εγχώριες τράπεζες. Οι βαρώνοι των μίντια (Mega, Antenna, Σκάι, κ.ά.) και η νομενκλατούρα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, πλουτίζουν με το φαγοπότι των κρατικών προμηθειών, τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον πακτωλό των θαλασσοδανείων (δανεικά και αγύριστα), το γλέντι των δημοσίων έργων, κ.λπ. Μερικά δις € τα τρώνε στη Μύκονο, σε σαλέ της Ελβετίας, σε εξωτικά μέρη και σε πανάκριβα κοσμήματα. Τα πολλά δις € όμως τα έχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Η πλειονότητα των πολιτών ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει βηματάκι πίσω, θα διαλύσει το ιερατείο της μιντιακής μοναρχίας και το κρατικοδίαιτο καθεστώς κλεπτοκρατίας θα εκριζωθεί εκ θεμελίων. Ίδωμεν!
Ενώ η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αρχιερείς της μίζας και της διαπλοκής καλά κρατεί, το γαϊτανάκι περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας συνεχίζεται, με παπαγαλάκια εγχώριους και ξένους προπαγανδιστές. Η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη και τις τελευταίες μέρες ιδίως του κ. Μάρδα, μας εκπλήσσει δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά. Οι κύριοι Βαρουφάκης και Μάρδας, τώρα ανακάλυψαν ότι τα κρατικά έσοδα μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο ελαττώνονται, με συνέπεια η κυβέρνηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υπέρμετρες δημοσιονομικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, τόκοι, χρεολύσια, κ.ά.); Οι άνθρωποι έχασαν το μέτρο της λογικής. Συμπεριφέρονται σαν να ανακάλυψαν σήμερα την πυρίτιδα. Καθρέφτης των λεγομένων μας είναι οι αριθμοί. Με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα έσοδα και οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 2015, προκύπτει ότι τα μηνιαία έσοδα είναι 6,3 δις € και οι δημοσιονομικές δαπάνες 10,5 δις € κάθε μήνα. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του 2015, το ελληνικό δημόσιο κάθε μήνα έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 4,2 δις € (10,5-6,3=4,2).
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς δανεικά το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Λένε ότι με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει από τα ταμιακά διαθέσιμα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα γύρω στα δύο δις €, ώστε το Απρίλιο να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Όταν κάθε μήνα το έλλειμμα του κράτους είναι 4,2 δις €, από πού θα εξευρεθούν τα πολλά δις € τους επόμενους μήνες, ώστε το ελληνικό δημόσιο να χρηματοδοτεί ανελλιπώς τις τρέχουσες δαπάνες του; Μήπως θα μας δανείσουν οι κινέζοι με τους ρώσους; Ή μήπως οι βραζιλιάνοι με τους ινδούς; Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να σταματήσει την τρομοκράτηση των πολιτών, με δηλώσεις του τύπου ότι σήμερα πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και αύριο μάλλον δεν θα πληρώσουμε. Με την διασπορά τέτοιων εκφοβιστικών δηλώσεων κάνουν μέγα κακό στις υποθέσεις της εθνικής οικονομίας. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλει να μελετήσει σε βάθος τα μακροοικονομικά και ιδίως τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει άρτιο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, για έξοδο της χώρας από το ναρκοπέδιο της οικονομικής-δημοσιονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

‘Αρθρο μου στην Kontranews 23.4.2015

Advertisements
This entry was posted in Δημόσια Οικονομικά, Ελληνική Κρίση, Ελληνική Οικονομία, Χρεοκοπίες Ελληνικού Κράτους, Kontranews. Bookmark the permalink.