Εθνικοί μειοδότες ζημίωσαν τη χώρα τουλάχιστον 1.000 δις ευρώ

Η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ στις 31.3.2015, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τις πολιτικές και τις οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες των Γεωργίου Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ), Αντώνη Σαμαρά, Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης, που υπογράφεται από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής αφορά την περίοδο Οκτώβριος 2009-Ιανουάριος 2015. Ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί τα πάνδεινα από τις εγκληματικές μνημονιακές πολιτικές, αισιοδοξεί πως η Επιτροπή θα εργαστεί με ήθος, αμεροληψία και αρτιότητα. Τα μέλη της θα πρέπει να συλλέξουν, να αναλύσουν και να αξιολογήσουν ένα εκτενές και πολυάριθμο υλικό, που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της υπό διερεύνησης χρονικής περιόδου.

Εθνικοί μειοδότες

Αν στην πορεία της έρευνας προκύψουν αδιαμφισβήτητες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους πρωτεργάτες των μειοδοτικών μνημονιακών πολιτικών, το επόμενο βήμα θα είναι η συγκρότηση Ανακριτικής Επιτροπής. Αν στη συνέχεια, η Ανακριτική Επιτροπή αποφανθεί ότι ανακύπτουν αδιάσειστες ποινικές ευθύνες, για τους ανωτέρω ή άλλα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, το επόμενο τελικό βήμα θα είναι το στήσιμο Ειδικού Δικαστηρίου από τη Βουλή. Οι ΓΑΠ, Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπαδήμος και αρκετοί άλλοι, με τις μειοδοτικές πολιτικές αποφάσεις τους, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Οι εκτιμήσεις μας ανεβάζουν τη ζημιά που υπέστησαν το ελληνικό δημόσιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τουλάχιστον σε 1.000 δις ευρώ (€). Οι εθνικοί μειοδότες πρέπει να λογοδοτήσουν, για την ανεπανόρθωτη βλάβη που προξένησαν στην ελληνική οικονομία. Οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες. Ευθύνες ηθικές, πολιτικές και ποινικές. Με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και χωρίς να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό, υποδούλωσαν την πατρίδα στη σιδερένια μπότα των μνημονίων, σπέρνοντας τον όλεθρο στην ελληνική κοινωνία και επιφέροντας πελώρια ζημιά στο σύνολο της εθνικής οικονομίας. Με τις υπογραφές τους, η χώρα απώλεσε την εθνική της ανεξαρτησία και κατέστη αποικία χρέους στην τρόικα και στους ξένους πιστωτές.
Μετά το 2008 η οικονομία του τόπου σφυροκοπείται από μια σφοδρότατη και παρατεταμένη οικονομική κρίση, που όμοιά της είναι αμφίβολο αν έχει γνωρίσει στο παρελθόν άλλη χώρα της υφηλίου. Το ελληνικό δημόσιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, διαπιστώνουν ότι μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, η τρέχουσα αξία των περιουσιακών τους στοιχείων εξανεμίζεται και τα πάγια ιδίως στοιχεία (ακίνητα, κατοικίες, μαγαζιά, κτήματα, κ.ά.) τείνουν πλήρως να απαξιωθούν. Παράλληλα, με την απαξίωση της κινητής και της ακίνητης περιουσιακής τους κατάστασης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υφίστανται μια εξοντωτική φορολογική αφαίμαξη, οδηγώντας στην αυτοκτονία χιλιάδες συμπολίτες μας και εξαναγκάζοντας πληθώρα επιχειρήσεων να βάλουν λουκέτο.
Από την άλλη μεριά, οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, υφίστανται την εντυπωσιακή συρρίκνωση των πωλήσεών τους και ζουν με το άγχος της μελλοντικής χρεοκοπίας. Η παρατεταμένη ύφεση έχει πλέον μετατραπεί σε οικονομική σήψη, που μολύνει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερους (υπο)κλάδους της οικονομίας. Το αποκορύφωμα της οικονομικής σήψης, είναι η δραματική άνοδος της ανεργίας και η μετανάστευση χιλιάδων ελλήνων σε ξένες πατρίδες. Η μετανάστευση αποτελεί την βαθιά πληγή στο κορμί της ελληνικής κοινωνίας, γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών είναι νέα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Είναι τα νιάτα. Ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας.
Το 2014 ο απόλυτος αριθμός των ανέργων εκτιμάται από την ΕΛΣΤΑΤ σε 1.275.000 άτομα. Αν στον αριθμό του 1.275.000 ανέργων ατόμων, προστεθούν οι 370.000 μετανάστες και τα 400.000 άτομα που δεν καταγράφονται για τεχνικούς λόγους από την ΕΛΣΤΑΤ στην επίσημη ανεργία, συνάγεται ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα μας ξεπερνά τα 2.000.000 άτομα, αντιπροσωπεύοντας έτσι άνω του 40% του εργατικού δυναμικού. Η τρομακτική άνοδος της ανεργίας αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα έξαρσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας, της καθήλωσης των εσόδων από την άμεση φορολογία και της κατάρρευσης των εσόδων από κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, κ.λπ.

Ζημίωσαν τη χώρα άνω των 1.000 δις €

Το ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων των πολιτών είναι: Ποιες είναι οι απώλειες σε χρηματικούς όρους, που έχουν υποστεί το ελληνικό δημόσιο, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και γενικότερα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, στην εποχή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών; Η ανάλυσή μας θα εστιαστεί στην περίοδο 2008-2014, δηλαδή στη φάση κατά την οποία η οικονομία του τόπου, πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου πρωτοφανή κρίση. Η τεχνοκρατική μας προσέγγιση έχει μακροοικονομικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας να ποσοτικοποιηθεί με επιστημονική αξιοπιστία, η συνολική ζημιά που έχει υποστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο 2008-2014.
Σύμφωνα με τη μέθοδο που υιοθετούμε στην ερευνητική μας προσπάθεια, οι απώλειες που έχουν υποστεί το ελληνικό δημόσιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2008-2014, εκτιμώνται σε 1.006 (410+300+157+122+17=1.006) δις €. Δηλαδή, οι εξοντωτικές πολιτικές των μνημονίων ζημίωσαν τον ελληνικό λαό 1.006 δις €. Επειδή το εξεταζόμενο θέμα είναι πολυσχιδές και πολύπλευρο, έχοντας δυσνόητες τεχνοκρατικές διαστάσεις, η παράθεση των στατιστικών στοιχείων θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη. Το συνολικό ποσό των 1.006 δις € υπολογίζεται ως κάτωθι:
1) Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τράπεζας της Ελλάδας, το εξωτερικό χρέος της χώρας από 308 δις € το 2007, εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 425 δις το 2014. Αν στο εξωτερικό χρέος προστεθούν το εσωτερικό χρέος και οι συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που έχουν στην πλάτη τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, προκύπτει ότι την περίοδο 2007-2014 το συνολικό εθνικό χρέος από 370 δις € ή 158,8% του ΑΕΠ, εκτινάχτηκε σε 780 δις € ή 435,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, η οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2014, προκάλεσε την επιπρόσθετη άνοδο του εθνικού χρέους κατά 410 δις € (780-370=410).
2) Με κριτήριο την διεθνή εμπειρία, το απόθεμα κεφαλαίου μιας χώρας θεωρείται περίπου πέντε φορές υψηλότερο του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Το απόθεμα κεφαλαίου περιλαμβάνει το υλικό δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο της οικονομίας, δηλαδή δημόσια κτήρια, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, κρατικές υποδομές, μηχανολογικός εξοπλισμός βιομηχανικών μονάδων, κ.ά. Σημαντικό μέρος του αποθέματος υλικού κεφαλαίου ανήκει στο ελληνικό κράτος. Το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2008 ήταν 242 δις € και άρα το απόθεμα κεφαλαίου ήταν περίπου 1.200 δις €. Το 2014 το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται σε 179 δις €, με επακόλουθο το απόθεμα κεφαλαίου να προσδιορίζεται σε 900 δις €. Συνεπώς, την περίοδο 2008-2014, η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -28,7%, συνέβαλε στην ελάττωση του αποθέματος υλικού κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας περί τα 300 δις € (1.200-900=300).
3) Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από 197 δις € τον Δεκέμβριο του 2007 διαμορφώθηκε σε 45 δις € τον Δεκέμβριο του 2014. Άρα, οι κάτοχοι μετοχών ζημιώθηκαν 152 δις € από την εντυπωσιακή πτώση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (197-45=152). Παράλληλα, την περίοδο Δεκέμβριος 2007-Δεκέμβριος 2014, η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων ελαττώθηκε από 8,7 σε 4,1 δις €. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2014, οι κάτοχοι μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, υπέστησαν συρρίκνωση του κινητού τους πλούτου περίπου κατά 157 δις € (152,0+4,6=156,6).
4) Την περίοδο Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2015, το σύνολο των αποταμιεύσεων των κατοίκων και μη κατοίκων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από 272 μειώθηκε σε 150 δις €. Δηλαδή, η οικονομική ύφεση κατά την περίοδο αυτή στράγγισε τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 122 δις € (272-150=122).
5) Ως γνωστό, στις αρχές του 2012 έγινε το πρώτο κούρεμα του δημοσίου χρέους της χώρας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο κούρεμα συνέβαλε στη μείωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά 106 δις €. Το συγκεκριμένο κούρεμα όμως προκάλεσε τη φοβερή μείωση της αξίας των ομολόγων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης περί τα 13 δις €. Επίσης, η ζημιά που υπέστησαν τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) και διάφοροι άλλοι φορείς (πανεπιστήμια, κ.ά.), προσδιορίζεται σε 4 δις €. Επομένως, η συνολική ζημιά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των φυσικών προσώπων, κ.λπ., από το πρώτο κούρεμα εκτιμάται σε 17 δις € (13+4=17).

Αναγκαιότητα Δημοψηφίσματος;

Στους ανωτέρω υπολογισμούς μας, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι απώλειες των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της αλματώδους μείωσης των πωλήσεών τους και της παράλληλης διόγκωσης των ζημιογόνων αποτελεσμάτων τους. Με βάση τα στοιχεία της ICAP, κατά την περίοδο 2008-2014, η πτώση της αξίας των πωλήσεων και η αύξηση των ζημιών των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμάται τουλάχιστον σε 150 δις €. Όσο η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα παρατείνεται, τόσο το ποσό των 1.006 δις θα διογκώνεται. Σε διεξοδική μας ανάλυση από τις στήλες της Kontranews τον Νοέμβριο του 2013, είχαμε υποστηρίξει ότι το μέγεθος της ζημιάς που οι μνημονιακές πολιτικές προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2008-2013 προσδιοριζόταν σε 836 δις €.
Σε άρθρο μου από τη θέση αυτή (11.11.2013), υποστήριζα τα εξής: «Όσο η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα παρατείνεται, τόσο το ποσό των 836 δις θα διογκώνεται». Υιοθετώντας παρόμοια μεθοδολογική προσέγγιση στη σημερινή μας ανάλυση, οδηγηθήκαμε στο φοβερό συμπέρασμα ότι κατά την περίοδο 2008-2014, η ζημιά που υπέστησαν το ελληνικό δημόσιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εκτιμώνται άνω των 1.000 δις ευρώ. Αυτή η γιγαντιαία ζημιά οφείλεται στις εγκληματικές μνημονιακές πολιτικές της περιόδου 2010-2014. Οι Γ.Α. Παπανδρέου,, Α. Σαμαρά, Λ. Παπαδήμο και Ε. Βενιζέλο, που έβαλαν την πατρίδα στη στενωπό των μνημονίων και με τις άφρονες μνημονιακές πολιτικές τους προκάλεσαν υπέρμετρη ζημιά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να παραπεμφθούν το συντομότερο δυνατόν σε Ειδικό Δικαστήριο. ‘Ίσως, οι συνταγματολόγοι αποφανθούν για την ιστορική αναγκαιότητα διεξαγωγής Εθνικού Δημοψηφίσματος ως προς την τύχη των εθνικών μειοδοτών.

‘Αρθρο μου στην Kontranews (5.4.2015)

This entry was posted in Δημόσιο Χρέος, Διαφθορά-Αμοραλισμός Πολιτικού Συστήματος, Kontranews. Bookmark the permalink.