Ο ελληνικός λαός και οι αγορές αναμένουν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε, δήλωσε: «Ζητήσαμε χρόνο προκειμένου η Ελλάδα να παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα». Τα ίδια ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μετά τις συναντήσεις του, με τους υπουργούς οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και άλλων χωρών. Περιμένετε στο ακουστικό σας μέχρι να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας και το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ποιο θα είναι το καινούργιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Δηλαδή, οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης συναντούν ηγέτες άλλων χωρών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το νέο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Και αυτά που έλεγαν προεκλογικά; Τι ήταν λόγια του αέρα; Μοίραζαν υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, χωρίς να έχουν ποσοτικοποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης των δαπανών που συνεπάγονταν οι υποσχέσεις αυτές; Λένε οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα είναι έτοιμο τον Μάιο. Και τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ασκούσε κριτική στα μνημόνια άνευ εναλλακτικού προγράμματος μακροοικονομικής πολιτικής;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τα πολιτικά παρασκήνια, είναι καταιγιστικές και εξαιρετικά κρίσιμες. Προσωπικά είμαστε με την εκάστοτε κυβέρνηση, που σε ριψοκίνδυνες στιγμές σαν τις σημερινές, διαπραγματεύεται τις τύχες της σημερινής και των επόμενων γενεών. Απαιτούμε όμως υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και τεχνοκρατική αρτιότητα στην άσκηση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Τα ίδια προσδοκούμε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρίσκεται στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας. Συνέπεια λόγων και έργων, ήθος και λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν την ελληνική οικονομία. Η χώρα είναι καταχρεωμένη και χρεοκοπημένη και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πρόγραμμα μακροοικονομικής πολιτικής σε τρεις και πλέον μήνες από σήμερα. Έχετε αντιληφθεί ότι απαιτείται επειγόντως η κατάθεση νέου κρατικού προϋπολογισμού; Τα στοιχεία των Σαμαρά, Στουρνάρα και Χαρδούβελη περί πρωτογενών πλεονασμάτων και χρέους κεντρικής κυβέρνησης 325 δις ευρώ, είναι χαλκευμένα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Δεν βλέπετε ότι η χώρα είναι πλήρως απομονωμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές και ο βραχυχρόνιος δανεισμός σε έντοκα γραμμάτια είναι δυσβάστακτος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Προχθές το υπουργείο Οικονομικών σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, μετά βίας δανείστηκε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Το επιτόκιο του 2,75% χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό, καθότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, δημοπρατούν σειρές εντόκων γραμματίων με ονοματικά επιτόκια χαμηλότερα του 1%. Μακάρι η Ελλάδα να ήταν στη θέση αυτών των χωρών. Από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην προηγούμενη δημοπρασία της 7ης Ιανουαρίου του 2015, το υπουργείο Οικονομικών με την έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων, είχε δανειστεί το ποσό των 1,98 δις ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο 2,3%. Η εμφανής έλλειψη οικονομικού προγράμματος από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι μνημονιακές πολιτικές της διαρχίας Σαμαρά-Βενιζέλου και η πλήρης κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών, δημιουργούν κλίμα εντεινόμενης αβεβαιότητας, εκτινάσσοντας τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα ύψη. Το νεόφερτο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλει το ταχύτερο δυνατόν, να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων καινούργιο Μεσοπρόθεσμό Πλαίσιο Μακροοικονομικής Πολιτικής. Ο ελληνικός λαός και οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Μάιο το οικονομικό πρόγραμμα των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη. Ο χρόνος είναι χρήμα. Όσο η κυβέρνηση θα καθυστερεί να υποβάλλει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, τόσο η αβεβαιότητα ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα πολλαπλασιάζεται και η χώρα μας θα παραμένει πλήρως αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές.  KONTRANEWS (5.2.2015)

This entry was posted in Κομματικό-Πολιτικό Κατεστημένο, Kontranews. Bookmark the permalink.