Απαιτείται η κατάθεση νέου κρατικού προϋπολογισμού

Όλοι μας ενθυμούμεθα ότι πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, τα λυσσασμένα σκυλιά της Νέας Δημοκρατίας Άδωνης Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη και σία, φώναζαν από τα κρατικοδίαιτα κανάλια της διαπλοκής Mega, Antenna, Σκάϊ, κ.λπ., πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, την επόμενη μέρα οι καταθέσεις θα φύγουν από τις τράπεζες, τα ΑΤΜ θα ξεμείνουν από ρευστό, θα κλείσουν τράπεζες, το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, κ.λπ. Οι εθνικές βουλευτικές εκλογές έγιναν, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεγαλοπρεπή νίκη, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου μπήκαν δυναμικά στη Βουλή και σήμερα τις τύχες της χώρας διαχειρίζεται γνήσια αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Οι τράπεζες λειτουργούν ομαλά, κανένα ΑΤΜ δεν ξέμεινε από ρευστό και η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εξαγγελία του προγράμματός στη Βουλή των Ελλήνων. Αναμφίβολα, το κύριο βάρος του κυβερνητικού προγράμματος εστιάζεται στην οικονομία. Το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο από τα λόγια και τις προεκλογικές υποσχέσεις, υποχρεούται να περάσει στην πράξη και την έμπρακτη υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων.
Η κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας είναι τραγική. Οι αποτυχημένες μνημονιακές οικονομικές πολιτικές άφησαν πίσω τους σωρό ερειπίων. Ευχόμαστε τα ερείπια να μην αυξηθούν και η νεόφερτη κυβέρνηση να συμβάλλει στην αναστήλωση των υφιστάμενων ερειπίων. Και το φλέγον ερώτημα είναι: Πώς θα αναστηλωθούν τα ερείπια της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργηθούν συνθήκες ταχύρυθμης αναπτυξιακής διαδικασίας; Και ο πιο αδαής με την οικονομική επιστήμη, αντιλαμβάνεται ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους προϋποθέτει την επίτευξη ικανοποιητικών αναπτυξιακών ρυθμών. Η ανάπτυξη είναι αυτή που θα καταστήσει το δημόσιο χρέος διαχειρίσιμο, δηλαδή θα μπορεί η χώρα μας να το εξυπηρετεί στο μέλλον ανελλιπώς και με συνέπεια. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και απαιτείται μεθοδικότητα. Το πρώτο και καθοριστικής σημασίας βήμα είναι η πλήρης και επακριβής καταγραφή της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης. Το σύνολο των κύριων εθνικολογιστικών και ιδίως δημοσιονομικών μεγεθών, είναι μαγειρεμένα από το μνημονιακό χαλκείο που έχει στηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει τεχνοκρατική λογική, ο κ. Σαμαράς να επικαλείται την ύπαρξη πρωτογενούς κρατικού πλεονάσματος 3 δις ευρώ το 2014 και ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια του 2014 να δανείζεται 156,2 δις ευρώ.
Αν η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει με ακρίβεια ποια είναι η πραγματική κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών, πώς είναι δυνατόν να ασκηθεί αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική; Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι επείγεται η άμεση κατάθεση νέου κρατικού προϋπολογισμού; Η άμεση υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις δραματικές αποκλίσεις στο σκέλος των δημοσιονομικών εσόδων το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, καθιστούν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 7.12.2014, ανενεργό και άρα χαρτοπολτό για ανακύκλωση. Εμφανές είναι ότι επείγεται η κατάθεση νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 από τη νυν κυβέρνηση. Οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λένε ότι τον Ιανουάριο του 2015 τα κρατικά έσοδα βούλιαξαν και η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014 ήταν γύρω στο -10%. Ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής (1.2.2015) είπε το εξής χαρακτηριστικό: «… θα καταθέσουμε στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δηλώσεων την τοποθέτηση μας για το πώς θα παραμείνει ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός». Από τη μια μεριά, ο κ. Βαρουφάκης και άρα ο κ. Τσίπρας αποδέχονται ότι οι κύριοι Σαμαράς και Χαρδούβελης έφυγαν από την κυβερνητική εξουσία αφήνοντας ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό, και από την άλλη, υποστηρίζει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 θα παραμείνει ισοσκελισμένος. Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και γι’ αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της αυριανή μας ανάλυσης. Πάντοτε στα πλαίσια παραγωγικής και καλοπροαίρετης κριτικής.

This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.