Η αριστερά αλληθωρίζει με τους παρακεντέδες του δικομματικού καθεστώτος

Γιώργος Βάμβουκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

 

Δημοσιεύτηκε στην Kontranews στις 10.6.2014

Το δίδυμο της εθνικής καταστροφής Σαμαράς-Βενιζέλος, που μόλις σε δύο χρόνια εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε αστρονομικά επίπεδα, στη θέση του Στουρνάρα διόρισε δύο νέους Στουρνάρες. Το ονόματα αυτών Νίκος Οικονομίδης και Γιάννης Μουρμούρας. Αμφότεροι καθηγητές πανεπιστημίου και εμφανώς επιλογή των προστάτιδων δυνάμεων. Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάς. Εγχώριοι πράκτορες, μεσάζοντες πολυεθνικών εταιριών και δικομματικοί αυλοκόλακες, σε αγαστή συνεργασία με τις προστάτιδες δυνάμεις (ΗΠΑ και Γερμανία), επιλέγουν στα κρίσιμα υπουργικά πόστα, τους γραικύλους που γονατιστοί θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων πιστωτών και θα υλοποιήσουν τις εγκληματικές επιταγές των μνημονίων. Δυστυχώς, οι ξένοι προστάτες εμπιστεύτηκαν τις τύχες της χώρας στη διαρχία Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο μεν πρώτος ανεπάγγελτος, καθότι από την ηλικία των 24 ετών ασχολείται με την πολιτική. Ο δεύτερος από την ηλικία περίπου των 30 ετών, έχει τον τίτλο του επαγγελματία πολιτικού. Πριν τα 30 λέει ότι υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου. Πήρε το ΠΑΣΟΚ από το 43,9% στις εκλογές του 2009, το κατέβασε στο 12,3% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, το συρρίκνωσε στο 8% στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014, και παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του αρχηγού.

Ο γάλλος λεξικογράφος-διανοούμενος Pierre Claude Victor Boiste (1765-1824) είχε πει: «Μέσα στην αναμπουμπούλα της επανάστασης, άνθρωποι που δεν ξέρουν να κρατάνε κουπί, παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι». Στις κρισιμότατες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, με ένα δημόσιο χρέος το οποίο υπερβαίνει πλέον τα 500 δις ευρώ και ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που βυθίζεται στο βούρκο της διαφθοράς, οι τύχες του έθνους βρίσκονται στα χέρια δύο μοιραίων ανθρώπων, οι οποίοι ούτε κουπί δεν έχουν δει στη ζωή τους. Τεχνοκρατικά ανδρείκελα σαν τον Στουρνάρα, εναλλάσσονται στον θώκο του υπουργείου οικονομικών, αποτυγχάνουν παταγωδώς και το δικομματικό κατεστημένο Σαμαρά-Βενιζέλου, τους ανταμείβει μετακινώντας τους σε νέα χρυσοφόρα κρατικοδίαιτα πόστα. Ο Στουρνάρας προορίζεται για νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποδοχές γύρω στα 30.000 ευρώ το μήνα. Δίχως βέβαια τα τυχερά, που συνήθως είναι πολλαπλάσια των ετήσιων συνολικών αποδοχών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά το 2009, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος καλπάζει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, συμπεραίνεται ότι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τις μνημονιακές πολιτικές θεωρούνται αποτυχημένες. Τον Δεκέμβριο του 2009, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης συν το χρέος των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν 325 δις ευρώ ή 140,7% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Το 2012 έγιναν δύο κουρέματα του δημοσίου χρέους, αποφέροντας την μείωσή του κατά 144 δις ευρώ. Ο κοινός νους θα ανέμενε την δραστική μείωση του χρέους. Εφόσον οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, μας παραμυθιάζουν ότι την περίοδο 2012-2014, τα πρωτογενή κρατικά πλεονάσματα αυξάνονται, γιατί τον Απρίλιο του 2014 το δημόσιο χρέος αναρριχήθηκε στα 398,7 δις ευρώ ή 221,5% του ΑΕΠ;

Αν δεν υπήρχε το όφελος των δύο κουρεμάτων, τον Απρίλιο του 2014 το δημόσιο χρέος θα ανερχόταν σε 542,7 δις ευρώ ή 301,5% του ΑΕΠ. Και αν προσθέταμε το αφανές αλλά υπαρκτό χρέος των “συμφωνιών ανταλλαγής” (swaps), των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους, κ.λπ., τότε το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα προσέγγιζε σήμερα το αστρονομικό ποσό των 655 δις ευρώ. Μας χαρατσώνουν. Μας απαξιώνουν τις περιουσίες. Οι αχυράνθρωποι και οι σφουγγοκωλάριοι των προστάτιδων δυνάμεων, γλεντοκοπούν ποδοπατώντας τα κόκκαλα των προγόνων μας. Οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις είναι εξαφανισμένες, χωμένες σε κάποιο καναπέ, αλληθωρίζοντας με τους παρακεντέδες του δικομματικού καθεστώτος. Με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της συνομοταξίας των Στουρναραίων, μου έρχεται στη σκέψη η φράση του Fred Allen (1894-1956): «Υπουργικό Συμβούλιο (Επιτροπή): Μια ομάδα ανθρώπων που μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά σαν ομάδα μπορούν να αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

This entry was posted in Γενικά, Κομματικό-Πολιτικό Κατεστημένο, Kontranews. Bookmark the permalink.