Σε μόνιμη ομηρία η πατρίδα μας από το διεθνές πολυεθνικό κεφάλαιο

 

Γιώργος Βάμβουκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Δημοσιεύτηκε στην Kontranews (12.7.2014)

Η αποτυχημένη έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς χρηματαγορές, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 3 δις ευρώ (€) μέσω της έκδοσης τριετών κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε μια νέα πληγή στο μαρτυρικό σώμα της ελληνικής οικονομίας. Προχθές 10 Ιουλίου 2014, το υπουργείο οικονομικών μετά βίας κατάφερε να δανειστεί 1,5 δις € από τις διεθνείς αγορές. Η κυβέρνηση απέδωσε την αποτυχία της έκδοσης, στο γεγονός ότι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Πορτογαλίας BancoEspiritoSanto, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμου χρέους προς τους πιστωτές της, προκαλώντας την πτώση της μετοχής της γύρω στο 18% και δημιουργώντας έτσι συνθήκες ανασφάλειας στις διεθνείς χρηματαγορές. Ταυτόχρονα, η Moody’s υποβαθμίζοντας το GrupoEspiritoSanto από B2 σε Caa2, δηλαδή τον όμιλο εταιριών στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η BancoEspiritoSanto, επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία.

Το κουβάρι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή χρηματιστήρια, τράπεζες, hedgefunds, θεσμικοί επενδυτές, κ.ά., φαίνεται ότι περιπλέκεται επικίνδυνα, εγείροντας το ενδεχόμενο ενός νέου παγκόσμιου κραχ. Μέσα σε αυτό τον παγκόσμιο κυκεώνα, η αποτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, σε συνδυασμό με τις σπασμωδικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου (Χαρδούβελης, Στουρνάρας και Σία), συντελούν στην χειροτέρευση του κλίματος αβεβαιότητας, ως προς τις βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας. Η αποτυχία στην έκδοση του 3ετούς ομολόγου, οφείλεται κυρίως στη συνεχή επιδείνωση των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας και στην οφθαλμοφανή μη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Οι σπουδαιότερες άμεσες και οι έμμεσες αρνητικές συνέπειες στην πρόσω της ελληνικής οικονομίας, λόγω της αποτυχημένης έκδοσης του 3ετούς ομολόγου, είναι:

1) Η αισθητή διεύρυνση των spreads (περιθώρια) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κατά 80 μονάδες βάσης. Χθες, την ώρα που έγραφα το παρόν άρθρο, το ονομαστικό επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαινόταν στο 6,26%, όταν το αντίστοιχο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων ήταν μόλις 1,21%. Να σκεφτείτε ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας ήταν 3,91%, της Ισπανίας 2,79% και της Ιρλανδίας 2,32%. Η ανοδική τάση των spreads των ελληνικών ομολόγων, αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια των εγχώριων επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, να βγουν και να δανειστούν στις διεθνείς αγορές χρήματος. Η διατήρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων όλων των κατηγοριών (3ετών, 5ετών, 10ετών, κ.λπ.) σε υψηλά επίπεδα, αντανακλά το εντεινόμενο κλίμα αβεβαιότητας ως προς τις τάσεις και τις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας.

2) Η αυξητική τάση των spreads των ελληνικών ομολόγων, επιφέρει την υποβάθμιση της ονομαστικής τους αξίας στην δευτερογενή αγορά. Ήδη, το πενταετές ομόλογο των 3 δις € που εκδόθηκε στις 10 Απριλίου 2014 και το τριετές των 1,5 δις € που δημοπρατήθηκε προχθές, έχουν απολέσει σημαντικό μέρος της αρχικής ονομαστικής τους αξίας στην δευτερογενή αγορά.

3) Η παταγώδης αποτυχία της προχθεσινής έκδοσης, θα εξαναγκάσει το υπουργείο οικονομικών να περιοριστεί τις επόμενες βδομάδες στην άντληση κεφαλαίων, μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων τίτλων 6μηνης, 12μηνης ή 18μηνης χρονικής διάρκειας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η μέση φυσική διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται, καθιστώντας την πατρίδα μας υπό συνεχή και εντονότερη ομηρία από το διεθνές πολυεθνικό κεφάλαιο. Η τρόικα και οι Σιωνοεβραίοι πιστωτές, θα μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας, θα μας βιάζουν, θα τα παίρνουν όλα, και οι εγκάθετοί τους, Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και Σία θα τους κρατούν και τσίλιες.

4) Το υπουργείο οικονομικών αδυνατεί να ενισχύσει τα ελάχιστα ταμιακά του διαθέσιμα, τα οποία σήμερα εκτιμώνται σε λιγότερο από ένα δις έναντι 4,5 δις € που ήταν στις αρχές του χρόνου. Η αδυναμία ενίσχυσης των κρατικών ταμιακών διαθεσίμων, εξαναγκάζει το υπουργείο οικονομικών να δανείζεται με την έκδοση τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων, διογκώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας περαιτέρω τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Από τις ανωτέρω ανησυχητικές διαπιστώσεις, συνάγεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη οικονομική εξάρτηση από την τρόικα και τους ξένους γύπες πιστωτές. Δυστυχώς, η εξάρτηση αυτή μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα, γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη για τη χώρα μας. Η πασιφανής ανικανότητα του υφιστάμενου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και οι τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εξεύρεση χρηματικών πόρων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, φέρνει την πατρίδα μας σε θέση μόνιμης ομηρίας από το διεθνές πολυεθνικό κεφάλαιο.

 

This entry was posted in Γενικά, Ελληνική Κρίση, Kontranews. Bookmark the permalink.