Αύξηση του δημόσιου χρέους το 2014 και νέα δανειακή σύμβαση μετά τις εκλογές

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Απριλίου 2014, σχολιάζει την πορεία των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και αναλύει τις βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που περιγράφονται στο μνημόνιο, συντελούνται με βήματα χελώνας και η καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, θα θέσουν σε κίνδυνο τους ποσοτικούς οικονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017. Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) επιχειρεί να επαινέσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η μνημονιακή οικονομική πολιτική αρχίζει να αποδίδει καρπούς και άρα δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ως γνωστό, η ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο μέλος της τρόικας και οπωσδήποτε για διαφόρους ευνόητους λόγους, δεν επιθυμεί να φανεί ότι οι σκληρότατες μνημονιακές πολιτικές ενδέχεται να αποτύχουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Έκθεση της ΕΕ της 25ης Απριλίου 2014, περιλαμβάνει ορισμένους στατιστικούς πίνακες, από την αμερόληπτη και προσεκτική ανάλυση των οποίων, συνάγεται ότι η επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της Ελλάδος θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση εντός του 2014 και η πρόσδεση της χώρας με νέα δανειακή μνημονιακή σύμβαση είναι προδιαγεγραμμένη μετά τις εκλογές. Στους πίνακες 1 και 11, η Έκθεση της ΕΕ επισημαίνει ότι την περίοδο 2013-2014, το χρέος της γενικής κυβέρνησης από 318,6 θα ανέλθει σε 322,3 δις ευρώ (€), με συνέπεια από 175,0% να αυξηθεί σε 177,2% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Η διαπίστωση της ΕΕ ότι την περίοδο 2013-2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιβεβαιώνει την χειροτέρευση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας εντός του 2014.

Η πρόβλεψη της ΕΕ ότι την περίοδο 2013-2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα παρουσιάσει ανοδική τάση, έρχεται να διαψεύσει τα παχιά λόγια της τριανδρίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα. Πράγματι, στον ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός) οικονομικού έτους 2014, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προέβλεπε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 175,5% το 2013 θα μειωθεί σε 174,8% το 2014 (Εισηγητική Έκθεση ΓΚΠ 2014, σελ. 139). Ενώ η παρεούλα Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα, προσδοκούσε στην πτωτική τάση του δημοσίου χρέους εντός του 2014, ώστε να προπαγανδίζει ενόψει προεκλογικής περιόδου τη συντελούμενη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, έρχεται η ΕΕ με την πρόσφατη Έκθεσή της και της χαλάει τη σούπα. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι στις αρχές Απριλίου 2014 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην περιοδική του Έκθεση “FiscalMonitor”, προέβαινε στην πρόβλεψη ότι την περίοδο 2013-2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ περί αναμενόμενης αύξησης του κρατικού χρέους της Ελλάδος μέσα στο 2014, αποτελεί ηχηρό σκαμπίλι στα μούτρα της τρόικας Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα. Ποιος αμφισβητεί ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας, δεν πιστοποιεί την επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της; Στην αυριανή μας επιφυλλίδα, θα διαπιστωθεί με την ανάλυση καίριων στοιχείων της Έκθεσης της ΕΕ, γιατί ο πονηρούλης κ. Σαμαράς έχει χωμένη στο συρτάρι την τέταρτη μνημονιακή δανειακή σύμβαση.

Advertisements
This entry was posted in Δημόσια Οικονομικά, Kontranews. Bookmark the permalink.