Η Πατρίδα μας ψυχορραγεί και νιώθει τους σύγκρυους σπασμούς του θανάτου

Γιώργος Βάμβουκας

Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

 

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι “για να λύσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει να ξέρουμε τα αίτια που το προκαλούν”. Συνεπώς, αν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, δεν προσδιορίσουν με ακρίβεια τα αίτια που προκάλεσαν την χρεοκοπία της Ελλάδος και παρατείνουν την κρίση του οικονομικού μας συστήματος μετά το 2008, πώς θα επιτευχθεί ο διττός στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους και η ώθηση της εθνικής μας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά; Το πρωταρχικό αίτιο της κακοδαιμονίας των δημοσίων οικονομικών και της σήψης του οικονομικού μας συστήματος, είναι το μοντέλο διαφθοράς, που εξυφάνθηκε μετά την μεταπολίτευση από το δικομματικό σύστημα εξουσίας. Η διαπλοκή των κομματόσκυλων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή η πάνω και η κάτω μασέλα, κατασπάραζαν τα δημόσια ταμεία και πλούτισαν πίνοντας το αίμα του ελληνικού λαού.  

Η κατάθεση του Αντώνη Κάντα, που δημοσιεύτηκε στην Kontranews στις 28 Δεκεμβρίου 2013, είναι καταπέλτης και αποκαλύπτει τη λερναία Ύδρα της διαπλοκής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με την κατάθεσή του ο Κάντας, εμπλέκει στο σύστημα της μίζας και της φαυλότητας, με τα ονοματεπώνυμά  τους, πρώην πρωθυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, στρατηγούς, μεγαλοεπιχειρηματίες εγκάθετους της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, καρεκλοκένταυρους της κρατικής νομενκλατούρας, κ.λπ. Δηλαδή, με την συγκλονιστική του κατάθεση, τυλίγει στην περγαμηνή της διαφθοράς, την κορυφή της πυραμίδας του μεταπολιτευτικού πολιτικοοικονομικού συστήματος εξουσίας. Το σύνδρομο Κάντα ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή κάθαρσης του εγχώριου σάπιου πολιτικού-επιχειρηματικού κατεστημένου.

Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα, τα οποία επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η φαυλότητα, η πώρωση και ο εκχυδαϊσμός της κρατικής και της πολιτικής εξουσίας, συνετέλεσαν στην κοινωνική και την οικονομική οπισθοδρόμηση ή ακόμη τη γεωγραφική εξαφάνιση διαφόρων λαών. Ένα από τα σπουδαιότερα αίτια κατάρρευσης της Aρχαίας Pωμαϊκής και της Bυζαντινής Aυτοκρατορίας, υπήρξε ο εκφυλισμός και ο θεοκρατικός παραλογισμός του θεσμού της πολιτικής και της κρατικής τους εξουσίας. Οι έννοιες διαφθορά, δολοπλοκίες, ίντριγκες, καταπίεση, απληστία, έριδες, εκμαυλισμός κ.λπ., απεικόνισαν κατά διάφορες χρονικές περιόδους, το ύφος και το ήθος αρκετών αυτοκρατόρων και του περιβάλλοντός τους, σκιαγραφώντας έτσι με τα μελανότερα χρώματα κρίσιμες φάσεις της ρωμαϊκής και της βυζαντινής ιστορίας. Γι’ αυτό, διάφορα επαναστατικά λαϊκά κινήματα και εξεγέρσεις κατά της διαβρωμένης, πωρωμένης και θεοσεβούμενης κρατικής εξουσίας, ήταν συχνά φαινόμενα στα χρόνια της Aρχαίας Pώμης και του Bυζαντίου.

Ο γνωστός Έλληνας ιστορικός A. Διομήδης υπογραμμίζει: «Το άτομο στο Bυζάντιο ήταν εκ του νόμου άοπλο έναντι της αυθαιρεσίας του Kράτους, πνίγοντας κάθε αυτόβουλον ενέργεια και εκμηδενίζοντας αυτό» (βλ. Bυζαντιναί Mελέται, τομ. A’, σελ. 88-89). Ο Ρωμαίος σοφός Kικέρων, θα χρωματίσει την φυσιογνωμία της εξουσίας στην Αρχαία Ρώμη, με την ακόλουθη φράση: «Είναι δύσκολο να λεχθεί μέχρι ποίου σημείου μας έχουν μισήσει οι επαρχίες από την απληστία και την αδικία των Eπάρχων, που έχουμε στείλει να τις κυβερνήσουν τα τελευταία αυτά χρόνια. Ποιο ναό σεβάστηκαν; Ποια πόλη ήταν σεβαστή και ιερή γι’ αυτούς; Ποια κατοικία ήταν απαγορευμένη γι’ αυτούς; Οι άλλοτε πλούσιες και ευημερούσες πόλεις έγιναν το μήλο της έριδος γι’ αυτούς που κάνανε πόλεμο για να βρούνε το μέσον να τις ληστέψουνε». Ο περίφημος ιστορικός C. Barbagallo, θα περιγράψει με τον δικό του γλαφυρό τρόπο, την εξαθλίωση και την ηθική αποσύνθεση της κρατικής εξουσίας στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: «Ο σκοπός των φοροεισπρακτόρων είναι να μαζέψουν χρήματα και να διασκεδάσουν. Τα μέσα τους ο δόλος και η βία. Οι βοηθοί τους, ο νόμος και η διοίκηση. Ο κόσμος έγινε το θέατρο της γενικής τους λεηλασίας».

Αυτές οι ιστορικές αναφορές, θα πρέπει να γίνουν προπομπός, για την αυτοκάθαρση του πολιτικού μας συστήματος και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας. Αν το μεταπολιτευτικό μοντέλο διαφθοράς δεν εξαλειφθεί και δεν εξυγιανθούν οι κοινωνικοί μας θεσμοί, ο ελληνισμός απειλείται με αφανισμό. Δυστυχώς, αν το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα φαυλοκρατίας και εκμαυλισμού των ανθρώπινων ηθών συνεχιστεί, θα φτάσουμε στο τραγικό σημείο να επικαλεστούμε τα συγκλονιστικά λόγια του Barbagallo, με τα οποία περιγράφει την δραματική κατάσταση της Aρχαίας Eλλάδας, λίγο πριν την υποταγή της στους Pωμαίους: «Aυτή είναι η Eλλάδα του 2ου αιώνα π.X., μονάχη, φτωχή, περιορισμένη σε μια γωνιά του κόσμου, απομονωμένη από τις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες, έρημη από ανθρώπους, χωρίς ενεργητικότητα, νιώθει πια το ψυχορράγημα, το σύγκρυο από τους σπασμούς του θανάτου».

Advertisements
This entry was posted in Ελληνική Κρίση. Bookmark the permalink.