Σε 836 δις Εκτιμάται το Κόστος των Μνημονίων για την Ελληνική Κοινωνία

Η χώρα μας μετά το 2008 σφυροκοπείται από μια οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαπιστώνουν ότι μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, η τρέχουσα αξία των περιουσιακών τους στοιχείων εξανεμίζεται και τα πάγια ιδίως στοιχεία (κατοικίες, μαγαζιά, κτήματα, κ.ά.) τείνουν να απαξιωθούν. Παράλληλα με την απαξίωση της κινητής και της ακίνητης περιουσιακής τους κατάστασης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υφίστανται μια πρωτοφανή φορολογική αφαίμαξη, οδηγώντας στην αυτοκτονία χιλιάδες συμπολίτες μας και εξαναγκάζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

Από την άλλη μεριά, οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, υφίστανται την εντυπωσιακή συρρίκνωση των πωλήσεών τους και ζουν με το άγχος της μελλοντικής επιβίωσης. Η παρατεταμένη ύφεση έχει πλέον μετατραπεί σε οικονομική σήψη, που μολύνει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερους (υπο)κλάδους της εθνικής οικονομίας. Το αποκορύφωμα της οικονομικής σήψης, είναι η δραματική άνοδος της ανεργίας και η μετανάστευση χιλιάδων ελλήνων σε ξένες πατρίδες. Η μετανάστευση αποτελεί την βαθιά πληγή στο κορμί της ελληνικής κοινωνίας, γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών είναι νέα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.  

Ο απόλυτος αριθμός των ανέργων εκτιμάται από την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 σε 1.350.000 άτομα. Αν στον αριθμό του 1.350.000 ανέργων ατόμων, προστεθούν οι 350.000 μετανάστες και τα 300.000 άτομα που δεν καταγράφονται για τεχνικούς λόγους από την ΕΛΣΤΑΤ στην επίσημη ανεργία, συνάγεται ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.000.000 άτομα ή 38% του εργατικού δυναμικού. Η τρομακτική άνοδος της ανεργίας αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα έξαρσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας και της κατάρρευσης των εσόδων από εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, κ.ά.).

Το ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων των πολιτών είναι: Ποιες είναι οι απώλειες σε χρηματικούς όρους, που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και γενικότερα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, στην εποχή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών; Η ανάλυσή μας θα εστιαστεί στην περίοδο 2008-2013, δηλαδή στη φάση κατά την οποία η οικονομία του τόπου, πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου πρωτοφανή ύφεση. Η τεχνοκρατική μας προσέγγιση έχει μακροοικονομικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας να ποσοτικοποιηθεί με επιστημονική αξιοπιστία, η συνολική ζημιά που έχει υποστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο 2008-2013.

Σύμφωνα με τη μέθοδο που υιοθετούμε στην ερευνητική μας προσπάθεια, οι συνολικές απώλειες νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2008-2013, εκτιμώνται σε 836 δις ευρώ. Στο επόμενο άρθρο μας θα δούμε πως προκύπτει το εξωφρενικό ποσό των 836 δις ευρώ. Αν και το ποσό των 836 δις ευρώ φαίνεται εξαιρετικά υψηλό, εν τούτοις η προσέγγιση υπολογισμού των 836 δις κρίνεται αμερόληπτη και αντικειμενική.

Advertisements
This entry was posted in Γενικά, Ελληνική Κρίση. Bookmark the permalink.